Foto: Gjertrud Alme

Våren og sommeren 2022

En del av de aktivitetene som ikke er beskrevet i egne blogginnlegg

Våren og sommeren 2022 hadde vi mange aktiviteter og flere av dem er allerede beskrevet i egne blogginnlegg. https://jaersoppen.soppognyttevekster.no/blogg/

Her tar vi en oppsamling av en del av de andre aktivitetene vi hadde.

3. mai – var det Ramsløksafari med Olav Balle og Emrik Jansen

Det var nydelig vær, sol og grei temperatur.  Vi kikket og smakte på ramsløk, løkurt, skvallerkål, spansk kjørvel og engkarse. Forskjellen mellom liljekonvall og ramsløk ble synliggjort.  

Det var ikke så mange deltakere, men Stavanger Aftenblad ble med på turen. Det ble et fint oppslag:

https://www.aftenbladet.no/lokalt/i/rE7LQa/smakfull-ramsloek-eller-giftig-liljekonvall-her-er-raada-for-aa-unngaa-eit-farleg-feilgrep

6. mai – var det Olav Balle og Li Zang som arrangerte Ramsløksafari

Været var elendig og regnet pøste ned. Men allikevel var det 6 deltaker som kom for å plukke ramsløk. Det var nok til alle, og siden den vokser som ugress i kolonihagen, fikk deltakerne som var interessert med seg hele planter.

1. juni var det  Granskuddtur med Tove Skår og Anne Tollefsen

Dette har etter hvert blitt en tradisjon. Tove delte ut smaksprøver og rettledet de som skulle plukke. Hun deler også lenker med noen tips:

https://margitvea.no/oppskrifter/tid-for-granskudd/

https://www.matprat.no/oppskrifter/tradisjon/granskuddsirup/

https://turjenter.no/granskudd-det-gronne-gullet/

http://hverdagenpaafjellborg.no/oppskrifter/hostesaft-av-granskudd/

Granskudtur 2022

Granskuddtur 2022

8. juni var det tid for Elle-melle-tur med Elisabeth Vold og Ellen Tjørnhom Bøe

Fint turvær og gode smaksprøver som ble tilberedt på plassen.  Det ble fokuserte på tangmelde, strandmelde, meldestokk, strandarve og tistel mm.

8. juni var det også UT PÅ TUR MED PLUKK! STUDER! SPIS! 

Gunn Jensen Grefstad tok en 3. klasse fra Hommersåk skole med på tur for å plukke tang og tare på Riskastranda.

Elevene fikk en kjempekjekk og lærerik dag der de både fikk plukke tang og tare, delta i matlaging ute og smake på det som var laget. I tillegg fikk de smake på tørka mat.

15. juni holdt Hilde Grøtte og Gunn Jensen Grefstad Kurs i bruk av stormkjøkken

Tema som ble gått igjennom var:

Hva er en god turleder,

Hvor og hva kan vi plukke

Sanking av nyttevekster

Bruk av stormkjøkken 

6 retters meny

21. juni fikk vi siste del av Dendrologikurset med Olav Balle og Emrik Jansen 

Tidligere på våren hadde vi viterdendrologikurs der vi lærte å bestemme trær ved å se på knoppene. Nå skulle vi lære det samme basert på bladene. Kurset varte i ca 3 timer. Det var litt regn og grått vær. Vi gikk på turstien som går rundt Strømvik kolonihage. Det ble delt ut et hefte til alle deltagerne med informasjon om treslagene, og nøkler for å bestemme artene etter bladene.

Vi kikket på følgende trær: 

Ask, platanlønn, bjørk, lerk, selje, sommereik, rødhyll, svarthyll, alm, bøk, lind, apal, osp, kirsebær, hestekastanje, rose, hassel, eføy, rogn, asal, svartor og agnbøk. Det meste ble funnet langs turstien, og så hadde Olav jukset litt slik at vi fikk totalt fikk se eksempler på alle de viltvoksende løvtrærne.